Home Staging

Mi is az a Home Staging?

A home staging egy tudatos, eladásra vagy kiadásra történő ingatlan felkészítés.

Amerikából több, mint 50 éve Barb Schwarz indította útjára, ahol sikeresen szinte már csak ezzel adnak el ingatlanokat és rendkívüli módon működik. Ahogy ő mondaná, olcsóbb a home stagingre költeni, mint árengedményt adni.

Magyarországon kicsit bővebb ez a szolgáltatás, itthon a home staging egy piacelemzésen alapuló bonyolult rendszerfolyamat összessége, mely segíti a lakás legjobb arcát megmutatni a legszélesebb célközönségnek és vevői szemlélet alapján bemutatja az ingatlanban rejlő lehetőségeket. Ezáltal sokkal gyorsabban és magasabb áron értékesíthetők az ingatlanok, tehát hatékony értékesítési idő csökkentés és ár maximalizálás történik.

Ezt célzottan az aktuális piaci árazás alapján az ingatlan értéknövelő tényezőinek átvilágításával  az ingatlan lokációjára és a tulajdonos ideje, pénztárcája és hajlandóságára, valamint energiájára is szabom.

Ez lehet akár jó állapotú lakás esetében egy sima home staging, de akár ingatlanfejlesztéssel vagy felújítással egybekötött home staging is. Szinte minden típusú ingatlan esetében működik, sokszor minimális anyagi ráfordítással is igen sikeres.

A cél az ingatlan értéknövelése és hogy a vevők meglássák benne álmaik otthonát - kitűnjön a piacon - és minden gond nélkül bele tudják képzelni magukat, azonosulni tudjanak vele.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a home staging eredményeképpen nem csupán eladhatóvá válnak a felkészített lakások azáltal, hogy kiemelkednek a kínálatból, hanem akár 10-30%-os értéknövekménnyel kelnek el, ami minden esetben milliós nagyságrendű eredményt jelent, így megtérül a befektetett idő, pénz és energia.

Ez nem véletlenül jön létre és nem szerencse: bele kell fektetni sok időt, energiát és egy keretek között tartott, célzott (max. 1-5%) pénzügyi ráköltést is a tökéletesítésbe, megértve miért érdemes a vevői igényeket kiszolgálni és miért tegyünk célzott erőfeszítéseket kényelmünk rovására. A tudatos eladó tudja, hogy ha nem tesz semmit, millióktól eshet el és sokáig várhat az eladásra, illetve milyen módon tud kitartásával és célzott energiabefektetéssel a piaci készlet nagyobb részét adó passzív eladók – és ezáltal nem igazán minőségi - ingatlanjai elé/fölé kerekedni.

A home staging díj többszörösét kerestem meg eddigi ügyfeleimnek tanácsaimmal, illetve szolgáltatásaimmal, melynek a vevők is nagyon örültek, hiszen egy becsülettel és értékkel teli - nem feladatlistából álló - ingatlant kaptak általam, sok energia és bosszúság megkímélésével.

Home staging before - after képek

Zuglói "előtte-utána" képek.     Miért ne üresen áruljuk az ingatlanunkat!